Our Materials

Current affairs of 10 May 2021

10:42 PM, 10-May-2021

 

Current Affairs of 10 May 2021

 

  1.      पूर्व केंद्रीय मंत्री और राष्ट्रीय लोक दल (रालोद) के किस नेता का हालही मे 82 साल के उम्र मे निधन हो गया  है ?

Former Union Minister and Rashtriya Lok Dal (RLD) leader, who recently passed away at the age of 82 years?

1.       Ajit Singh - अजित सिंह

2.       Sunil singh - सुनील सिंह

3.       Pradip singh - प्रदीप सिंह

4.       Pramodh singh - प्रमोढ़ सिंह

 

     Ans. - 1

 

  2.      प्रख्यात और कई सम्मानों से सम्मानित भारतीय मूल के प्रतिरक्षण विशेषज्ञ  ----------------- को ‘‘मौलिक अनुसंधान में उल्लेखनीय कार्य जारी रखने के लिए अमेरिका के प्रतिष्ठित नेशनल एकेडेमी ऑफ साइंसेज के लिए चुना गया है।

An eminent Indian-origin immunization specialist, ---------------------, has been selected for the prestigious National Academy of Sciences of the US for his "outstanding work in fundamental research.

 

1.       Mohan ghosh    - मोहन घोष

2.       Amit ghosh         - अमित घोष

3.       Rakesh ghosh   - राकेश घोष

4.       Shanker ghosh - शंकर घोष

 

            Ans - 4

 

  3.       रक्षा मंत्रालय ने सशस्त्र बल चिकित्सा सेवा के कुल कितने अस्पतालों को समर्पित और मिश्रित श्रेणी के कोविड अस्पताल के तौर पर मंजूरी दी है?

How many hospitals of the Armed Forces Medical Services have been approved by the Ministry of Defense as dedicated and mixed category Covid hospitals?

 

1.       50

2.       40

3.       30

4.       25

         

            Ans. 1

 

  4.      भारत में जाने माने क्रिकेट सांख्यिकीविदों में से शामिल……….……. का निधन हो गया। वह 76 वर्ष के थे।

One of India’s well-known cricket statisticians…………..…died. He was 76.

 

1.       Ajit Singh - अजित सिंह

2.       Sunil singh - सुनील सिंह

3.       Dinar Gupte - दिनार गुप्ते  

4.       Pramodh singh - प्रमोढ़ सिंह

 

             Ans. - 3

 

     5.      केंद्रीय मंत्री जितेंद्र सिंह ने कहा कि सरकार ने कोविड-19 महामारी की स्थिति को देखते हुए अस्थाई तौर पर पेंशन भुगतान सेवानिवृत्ति की तारीख से कितने  वर्ष की अवधि के लिए बढ़ाने का निर्णय किया है।

Union minister Jitendra Singh said that the government has decided to extend the payment of provisional pension up to how many years from the date of retirement of an employee in view of the COVID-19 situation.

 

1.       1 year

2.       2 years

3.       3 years

4.       5 years

 

           Ans. - 1

 

     6.      वाणिज्य मंत्रालय ने कहा कि उत्तराखंड में उत्पादित जैविक बाजरा की पहली खेप किस देश को निर्यात की जाएगी।

            Ministry of Commerce said that the first batch of organic millet produced in Uttarakhand will be exported to which country.

 

1.       Australia   -  औस्ट्रेलिया

2.       America    -  अमेरिका     

3.       Russia        -  रूस

4.       Denmark  - डेनमार्क

 

           Ans. - 4

 

      7.      भारत में कोरोना संक्रमण की दूसरी लहर के प्रकोप से निपटने के लिए किस  बैंक ने 200 करोड़ रुपये देने की घोषणा की।

Which bank announced Rs 200 crore to deal with the outbreak of the second wave of Corona infection in India.

 

1.       SBI

2.       City

3.       BOB

4.       PNB

 

           Ans. - 2

 

      8.     प्रयासों में तेजी लाते हुए भारतीय नौसेना ने फारस की खाड़ी और दक्षिण-पूर्व एशियाई देशों से तरल ऑक्सीजन एवं अन्य चिकित्सा आपूर्ति लाने के लिए अपने कितने  युद्धपोत तैनात किए हैं।

Intensifying its efforts, the Indian Navy has deployed how many warships to bring liquid oxygen and other medical supplies from several countries in Persian Gulf and south-east Asia.

 

1.       5

2.       4

3.       9

4.       2

 

        Ans. - 3

 

 9.       विदेशमंत्री डॉ एस जयशंकर ने वीडियो कांफ्रेंस के माध्यम से  कौन से समूह देशों के विदेश मंत्रियों की बैठक में भाग लिया।

External Affairs Minister Dr S Jaishankar participated in which group of countries Foreign Ministers' meeting through video conference.

 

1.       G - 5

2.       G - 7

3.       G - 1

4.       G - 9

 

          Ans. - 2

 

 10.   शियाई विकास बैंक (एडीबी) ने कहा कि स्वास्थ्य, शिक्षा और सामाजिक सुरक्षा में निवेश के अलावा करीबी …………….. से एशिया प्रशांत क्षेत्र के देशों को महामारी से सही तरह से उबरने में मदद मिलेगी।

Investment in health, education and social protection alongside deeper………………….. can help countries in Asia Pacific region in achieving equitable recovery from the pandemic, Asian Development Bank (ADB) said.

 

1.       Regional cooperation     - क्षेत्रीय सहयोग

2.       Planning                               - नियोजन

3.       Controlling                          - नियंत्रण

4.       None of these                     - इनमे से कोई नहीं   

 

           Ans. - 1

 

 

For more study materials and notes

 

Visit- www.intelligentacademy.co.in

 

 

 

 

 

 

 


Latest vacancies

Our Materials

    Current affairs

    Latest Papers