Current Affairs

Current affairs of 11 may 2021

11:55 PM, 10-May-2021

 

Current Affairs of 11 May 2021

 

1.       हालही मे असम राज्य के नए मुख्यमंत्री के रूप में किसे चुना गया गया है ।

Recently who has been elected as the new Chief Minister of the state of Assam?

 

1.       Ajit Singh                - अजित सिंह

2.       Himant bishva      - हिमंत बिश्वा

3.       Pradip singh    - प्रदीप सिंह

4.       Pramodh singh   - प्रमोढ़ सिंह

 

     Ans. - 2

 

2.       किस भारतीय अभिनेता को उनकी शार्ट फिल्म हैप्पी बर्थडे के लिए न्यूयॉर्क इंटरनेशनल फिल्म फेस्टिवल में सर्वश्रेष्ठ अभिनेता के अवार्ड से सम्मानित किया गया है?

Which Indian actor has been awarded the Best Actor Award at the New York International Film Festival for his short film Happy Birthday?

 

1.      Anupam kher        - अनुपम खेर

2.       Akshay kumar      - अक्षय कुमार

3.       Priyanka chopra - प्रियंका चोपड़ा

4.       Pramodh singh   - प्रमोढ़ सिंह

 

     Ans. - 1

 

3.       प्रसिद्ध टेनिस खिलाड़ी राफेल नडाल को किस अवार्ड से सम्मानित किया गया है?

Famous tennis player Rafael Nadal has been awarded with which award?

 

1.       Laureus World Sportsman of the Air 2021.

2.       Obama World Sportsman of the Air 2021.

3.       Boris World Sportsman of the Air 2021.

4.       Picklock World Sportsman of the Air 2021.

 

     Ans. - 1

 

4.       हिंदुस्तान यूनीलीवर लिमिटेड ने किसे कार्यकारी निदेशक (खाद्य एवं जलपान) नियुक्त किया है?

Who has been appointed as Executive Director (Food and Refreshment) by Hindustan Unilever Limited?

 

1.      Anupam kher               - अनुपम खेर

2.       Nanadan sunderam    - नन्दन सुंदरम

3.       Priyanka chopra    - प्रियंका चोपड़ा

4.       Pramodh Singh   - प्रमोढ़ सिंह

 

     Ans. - 2

 

5.       आज के दिन (11 मई) को देशभर में किस दिवस के रूप में मनाया जा रहा है?

Today (May 11) is being celebrated as which day?

 

1.       National Technology Day- राष्ट्रीय प्रौद्योगिकी दिवस।                 

2.       National Tuition Day - राष्ट्रीय ट्यूशन  दिवस

3.       National  Day - राष्ट्रीय  दिवस

4.       Cancer day  - कैंसर दिवस

 

     Ans. - 1

 

6.       चीन की जनसँख्या पिछले एक दशक में 72 मिलियन बढ़कर कितनी हो गयी है?

How much has China's population increased by 72 million in the last decade?

 

1.       1.411 billion    -  1.411 अरब                 

2.       1.2 billion         -  1.2 अरब

3.       1.8 billion         -  1.8 अरब

4.       1.28 billion       -  1.28 अरब

 

     Ans. - 1

 

7.       केरल राजनीति की आयरन लेडी एवं राज्य की पहली राजस्व मंत्री का 102 वर्ष की उम्र में निधन हो गया उनका नाम क्या था?

The Iron Lady of Kerala politics and the first revenue minister of the state died at the age of 102, what was her name?

 

1.       K.R. Gauri

2.       P.R. Gauri

3.       T.R. Gauri

4.       C.R. Gauri

 

     Ans. - 1

 

8.       कोरोना से लड़ने के लिए ट्विटर ने भारत को कितने डॉलर सहायता राशि के रूप में देने की घोषणा की है?

Twitter has announced how many dollars in aid to India to fight Corona?

 

1.       5 million dollar

2.       25 million dollar

3.       15 million dollar

4.       35 million dollar

     Ans. - 3

 

9.       अमेरिका ने किस कोरोना वैक्सीन को किशोरों पर आपातकालीन उपयोग को मंजूरी प्रदान कर दी है?

Which corona vaccine has the US approved emergency use on adolescents?

 

1.       Pfizer

2.       Covishield

3.       Covaxin

4.       Cogent

   

         Ans. - 1

 

 

 

 

 


Latest vacancies

Our Materials

    Current affairs

    Latest Papers